Leg jezelf even te ruste in de yogales, ontspan het lichaam en de geest en voel hoe je zo weer energie op doet.
Een lesuur is opgebouwd uit ongeveer 60 minuten staande, zittende en liggende oefeningen, gevolgd door een liggende ontspanning (Savasana).

Hatha yoga
In het algemeen zijn de meeste vormen van yoga die in het Westen beoefend worden variaties van Hatha yoga. Hatha yoga is de fysieke discipline van de klassieke yoga. Hier zijn veel andere yogavormen van afgeleid, zoals Vinyasa yoga, Iyengar yoga, Power yoga en Yin yoga.

Het woord Hatha bestaat uit twee woorden uit het Sanskriet; ha (zon) en tha (maan). Dit verwijst naar het evenwicht tussen tegengestelden.
Met Hatha yoga ontspan je lichaam en geest. In deze vorm van yoga wordt dit bereikt door middel van diverse lichaamshoudingen (asana's) die worden begeleid door de adem en door concentratie. Door de houdingen bewust en aandachtig uit te voeren en bewust te zijn van je ademhaling ontstaat er inzicht en vertrouwen.


Vinyasa yoga
Vinyasa yoga is een dynamische en krachtige vorm van yoga waarbij verschillende houdingen (asana's) in vloeiende, opeenvolgende bewegingen (Vinyasa's) aan elkaar worden verbonden. Er ontstaat flow omdat de houdingen geleidelijk en soepel in elkaar overgaan. Daarom wordt de Vinyasa yoga ook wel Flow yoga genoemd. Het belangrijkste hier is de synchronisatie van ademhaling en beweging. Iedere ademhaling loopt gelijk met een beweging. Een ander belangrijk aspect is dat je leert bewegen vanuit je Core.

Vinyasa yoga wordt ondersteund door het gebruik van bandha's (energievergrendelingen). Het beoefenen van een bandha zou je kunnen omschrijven als een spiercontractie. Het doel hiervan is om vitale energie, oftewel prana, vrij te maken en te laten stromen. Vinyasa kan niet beoefend worden zonder Ujjayi ademhaling; geconcentreerde in- en uitademing. Wat je zult merken bij het oefenen van Ujjayi is dat de longcapaciteit groter wordt waardoor je langer in en uit kunt ademen, wat weer resulteert in een langere en meer geconcentreerde practice.

Grenzen worden op een intensieve maar wel bewuste manier opgezocht en verruimd. Het lichaam wordt van binnenuit opgewarmd wat een reinigend effect heeft op de klieren en het zenuwstelsel, daarnaast zorgt dat ervoor dat spieren en gewrichten gemakkelijk soepel worden.

Mindfulness
Mindfulness is doelgerichte, vriendelijke, niet-reactieve aandacht voor de ervaring in het hier en nu. In de staat van mindfulness ben je je bewust van de ervaring zoals die zich voordoet, zonder oordeel.
Mensen gaan mindfulness doen om tal van redenen: om meer rust te ervaren, minder te piekeren, beter om te kunnen gaan met stress, zich beter te kunnen concentreren, zich gelukkiger te voelen, effectiever te werken, beter te slapen en zich (beter) te kunnen ontspannen.
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat Mindfulness efficiënt is bij de aanpak van o.a. stress, chronische pijn, angst, depressie, burn-out en slaapstoornissen.
Mindfulness wordt momenteel alleen in privésessies aangeboden.

Privélessen
In de privéles is alle tijd en ruimte voor een persoonlijke begeleiding.
Aan de hand van een intakegesprek wordt een "op maat" yoga schema voor je samengesteld.
Privélessen worden individueel of aan een groep van maximaal 4 personen gegeven.
Voor meer informatie neem gerust vrijblijvend contact op.©Yoga Harmony, All rights reserved  |  Webdesign:  JvE-Products